4 Invertible matricer

I dette kapitel betragter vi mængden af kvadratiske matricer af en fast størrelse . At består af kvadratiske matricer betyder, at vi kan betragte multiplikation som en komposition på ; dvs. hvis og er elementer i , så giver produktet mening, og derudover er matricen selv et element i . Ydermere så indeholder et neutralelement for multiplikation; nemlig identitetsmatricen af størrelse . Vi kan derfor definere, hvad vi skal mene med det (multiplikative) inverse element til en matrix i .
[Invertible matricer] En kvadratisk matrix siges at være invertibel, hvis der eksisterer en matrix , så
I givet fald betegnes matricen også med notationen . Matricen kaldes også for den inverse matrix til . En matrix der ikke er invertibel kaldes for singulær.

Angiv en skalar , så
er en invers til
Dit svar: Det er en
Såfremt en kvadratisk matrix er invertibel, så er den inverse matrix entydig bestemt. Dette følger af, at hvis og begge er inverse til , så vil
Notationen kan derfor kun tolkes på én måde. Bemærk også, at hvis er invertibel med invers , så er invertibel med invers . Dette følger direkte af betingelsen (4.1) for invertibilitet. Med andre ord så er invertibel med invers , hvilket med den indførte notation betyder, at
Betragt de reelle matricer
Idet
så er invertibel med invers . Altså er
Matricen
er derimod ikke invertibel, idet der for arbitrære reelle tal gælder, at
At en matrix er invertibel betyder løst sagt, at vi kan dividere med . Specielt vil det lineære ligningssystem have præcis en løsning.
Lad betegne en invertibel matrix, og lad betegne en vektor. Så vil ligningssystemet have præcis én løsning og denne er lig .

Bevis

Sæt . At er en løsning til følger af beregningen
Antag nu, at også er en løsning til . Så vil
som ønsket.
Det er endnu uklart, hvordan det konkret afgøres, om en given matrix er invertibel. Følgende resultat er første skridt i den retning.
Lad , og lad betegne en matrix på RREF, der er rækkeækvivalent med . Så er følgende udsagn ækvivalente:
  1. For ethvert der har det lineære ligningssystem præcis én løsning.
  2. Det homogene lineære ligningssystem har alene løsningen .
  3. Antallet af frie ubekendte for det homogene (fuldstændigt) reducerede ligningssystem er lig .
  4. Matricen er lig identitetsmatricen .

Bevis

Udsagn (1.) (2.): Oplagt, idet nulvektoren er en løsning til ethvert homogent ligningssystem.
Udsagn (2.) (3.): Ligningssystemerne og er ækvivalente, så hvis (2.) er opfyldt, så har det reducerede ligningssystem præcis en løsning. Specielt er (3.) opfyldt jf. Proposition 1.12.
Udsagn (3.) (4.): Idet er på RREF, så eksisterer der en følge af naturlige tal
så egenskaberne i Definition 2.7 er opfyldt for . Idet vi betegner den 'te indgang i med , så har vi dermed specielt, at
Anvend nu, at netop er de ledende ubekendte for det lineære ligningssystem . Så hvis der ikke er frie ubekendte, så må og , for . Dermed er (4.7) ækvivalent med, at er identitetsmatricen.
Udsagn (4.) (1.): Hvis (4.) er opfyldt, så vil totalmatricen for systemet være rækkeækvivalent med for en passende vektor . Specielt er løsningsmængderne til og identiske. Men har alene løsningen , og dermed er (1.) opfyldt.
Lad betegne en matrix, der opfylder et af de ækvivalente udsagn i Lemma 4.4. Så eksisterer der en kvadratisk matrix , så .

Bevis

Ifølge antagelsen så opfylder alle de ækvivalente udsagn i Lemma 4.4. Specielt har alle ligningssystemer af formen en løsning. Lad nu , for , betegne den 'te søjle i identitetsmatricen , og lad betegne en løsning til . Definer da matricen ved
Så gælder
som ønsket.
Lad betegne en kvadratisk matrix. Så er invertibel hvis og kun hvis opfylder de ækvivalente udsagn i Lemma 4.4.

Bevis

Ifølge Lemma 4.3 så vil en invertibel matrix opfylde udsagn (1.) i Lemma 4.4. Antag modsat, at opfylder udsagnene i Lemma 4.4. Ifølge Lemma 4.5 så eksisterer der dermed en matrix , så .
Vi påstår nu, at også opfylder betingelse (2.) i Lemma 4.4. Antag nemlig, at er en løsning til det homogene ligningssystem . Så vil
som ønsket. Specielt kan vi anvende Lemma 4.5, og vi konkluderer, at der eksisterer en matrix , så .
Idet , så er det nu tilstrækkeligt at vise, at (i givet fald er en invers til ). Dette følger af beregningen
og beviset er hermed afsluttet.
Betragt matricen
Ved at trække gange række fra både række og opnås den rækkeækvivalente form
hvor vi allerede kan aflæse pivoternes placering i den tilsvarende reducerede række-echelonform for . Der er pivoter i alle søjler, og er dermed rækkeækvivalent med identitetsmatricen. Ifølge Lemma 4.4 og Proposition 4.6 er derfor invertibel.
Ovenstående leder frem til et mindre restriktivt krav for invertibilitet:
Lad . Hvis , så er invertibel med invers .

Bevis

Vi påstår, at opfylder betingelse (2.) i Lemma 4.4. Antag nemlig, at er en løsning til det homogene ligningssystem . Så vil
som ønsket. Specielt er invertibel ifølge Proposition 4.6. At er den inverse til følger af beregningen
Det bemærkes, at der dermed automatisk gælder, at , hvis blot .
Invertibilitet for ikke-kvadratiske matricer er ikke defineret. Det naturlige krav om at der eksisterer en matrix , så
implicerer nemlig, at . Dette indses ved at bemærke, at identiteten nødvendigvis betyder, at det homogene lineære ligningssystem kun har den trivielle løsning : hvis , så vil
Som en konsekvens heraf gælder, jf. Proposition 1.18, at . Tilsvarende vil identiteten implicere, at , og samlet set er som påstået.
Invertibilitet er bevaret under matrixprodukt:
Såfremt er invertible matricer, så er produktet invertibel med invers

Bevis

Idet og er invertible, så eksisterer de inverse matricer og . Sæt . Så
og ifølge Korollar 4.8 er dermed invertibel med invers .
Vi kan yderligere generalisere Proposition 4.10 til udsagnet:
Lad betegne en samling af invertible matricer. Så er produktet
invertibel med invers

Bevis

Udsagnet vises via induktion i . Hvis er udsagnet trivielt. Antag derfor, at , og at udsagnet er vist i tilfældet . Dermed er matricen
invertibel med invers
Idet
så følger det nu af Proposition 4.10, at er invertibel med invers
som ønsket.

4.1 Bestemmelse af den inverse matrix

Som beskrevet i slutningen af Kapitel 2 så egner matrixnotationen sig specielt godt til tilfælde, hvor vi ønsker at løse flere lineære ligningssystemer af formen
på samme tid. Ideen er at samle vektorerne , , som søjler i en matrix og herefter udføre elementære rækkeoperationer på den opdelte matrix . Denne idé danner grundlaget for en konkret metode til bestemmelse af inverse matricer.
Lad betegne en invertibel matrix og . Matricen er da rækkeækvivalent med en entydig matrix på formen , hvor . Matricen er lig produktet .

Bevis

Ifølge Proposition 4.6 så er rækkeækvivalent med . Specielt kan vi rækkereducere til formen for en matrix . Vi skal vise, at nødvendigvis er lig : lad (hhv. ) betegne den 'te søjle i (hhv. ). Så er (ifølge den ovenfor omtalte diskussionen i slutningen af Kapitel 2) de lineære ligningssystemer og ækvivalente. Men ligningssystemet har den entydige løsning , mens løsningen til er beskrevet ved . Vi konkluderer dermed, at , for . Bemærk nu, at , pr. definitionen af matrixproduktet, er den 'te søjle af produktet . Dermed er søjlerne i og identiske, og specielt er .
Bemærk, at ovenstående resultat giver en konkret metode til at bestemme vha. elementære rækkeoperationer. Specielt kan vi anvende resultatet på tilfældet og herved opnå en metode til bestemmelse af den inverse til . Vi illustrerer denne vigtige metode med et eksempel.
I Eksempel 4.7 viste vi, at matricen
var invertibel, og vi vil nu bestemme den inverse. Vi indfører matricen
og udfører elementære rækkeoperationer
Vi kan hermed konkludere, at den inverse til er lig
Ovenstående metode til bestemmelse af kræver, at man på forhånd ved, at er invertibel. Hvis invertibiliteten af er ukendt, så kan man stadigvæk udføre elementære rækkeoperationer på og opnå en matrix på formen , hvor er på RREF. Om er invertibel afgøres da af, om er lig (jf. Proposition 4.6). I givet fald, så aflæses den inverse til (jf. Proposition 4.12). Man bestemmer altså i samme proces, om er invertibel og, i givet fald, udseendet af .
Man kan sammenfatte ovenstående konklusioner til en algoritme til bestemmelse af en mulig invers til en matrix . I det følgende kan du undersøge, om du har forstået rækkefølgen af de enkelte skridt i algoritmen.
Angiv en algoritme til bestemmelse af :
Den inverse til er da lig .
Udfør ERO på til den har formen , hvor er på RREF.
Hvis , så er ikke invertibel og vi stopper.
Opskriv den opdelte matrix .
Ellers fortsætter vi og konkluderer, at er invertibel.